FILM : POSMATRAČI Podele svoje strahove i sumnje sa bližnjima

Posmatrači“ je dokumentarni film koji se bavi problemom trgovine ljudima. Premijerno je prikazan 17. oktobra 2016. godine. Reditelj filma je Nikola Ljuca, direktor fotografije je Vojkan Gostiljac, a scenario potpisuje dramaturg i urednik redakcije Dečjeg programa RTS-a Nataša Drakulić. Film realizuje Unitas fond, Mikser, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima.

Posmatrači je kratak igrani film koji prati paralelene priče tri mlade osobe koje su postale (potencijalne) žrtve trgovine ljudima. Film pokazuje kako mladi mogu lako da budu uvučeni u opasne situcije. Mladima film šalje jasnu poruku da je važno da pričaju o svojim strahovima, sumnjama i onome što ih brine sa svojim bližnjima i da ne oklevaju da se obrate specijalizovanim institucijama kada im je potrebna pomoć. Iako se mladi suočavaju sa mnogim teškoćama tokom odrastanja, važno je da veruju u sebe i budu oprezni.

Film “Posmatrači” preporučuje se za prikazivanje u osnovnim i srednjim škola, kako bi se podigla svest dece, ali i roditelja, nastavnika, predavača i čitave zajednice o trgovini ljudima i tome kako ovu kriminalnu radnju sprečiti i iskoreniti.

Centar za zaštitu žrtava objavio šestomesečni pregled stanja u vezi identifikacije žrtava trgovine ljudima. U 2019 godini u Centru za zaštitu žrtava trgovine ljudima registrovano je 58 žrtava trgovine ljudima koje su bile u procesu identifikacije. U grupi od svih 58 žrtava, dominanti vid eksploatacije, uključujući vidove eksploatacije kod formalno identifikovnih žrtava i kod pretpostavljenih žrtava, je seksualna eksploatacija ( 29 slučajeva) , a potom prinuda na brak (9 slučajeva), prinuda na prosjačenje ( 5 slučajeva) i višestruka eksploatacija ( 5 sluačjeva).