„Pametno i bezbedno – Smart and Safe“

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija podstiče razvoj informacionog društva putem programa i projekata pod zajedničkim sloganom „Pametno i bezbedno – Smart and Safe“. Cilj ovih aktivnosti je edukacija i podizanje svesti o neophodnosti brzog, pravilnog i usmerenog uključivanja građana, obrazovnog sistema i privrede u savremene digitalne tokove.

Platforma „Pametno  i bezbedno“ promoviše podizanje digitalne pismenosti, digitalnih kompetencija i digitalne bezbednosne kulture kod svih građana Srbije. Naročita pažnja posvećuje se projektima namenjenim mlađoj populaciji, ženama, kao i osobama sa invaliditetom. Takođe, podstiču se programi za podršku razvoja digitalne ekonomije, posebno elektronske trgovine, primene IKT-a u privredi, razvoju IT kadrova i zapošljavanju u ovom sektoru.

Programi su zasnovani se na prioritetnim aktivnostima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, u sektorima za informaciono društvo i elektronske komunikacije, koje se odnose na razvoj digitalne pismenosti, razvoj informaciono komunikacione infrastrukture u obrazovanju i privredi, izgradnju nacionalne širokopojasne mreže i unapređenje legislative u ovim oblastima.

Centar je prvi, i za sada jedini, institucionalni mehanizam u regionu koji se bavi prevencijom i reagovanjem na ugrožavanje dece u digitalnom okruženju, pružajući mogućnost građanima da se besplatno obrate na broj telefona 19833 ili putem onlajn platforme Pametno i bezbedno.

Na osnovu Uredbe o bezbednosti i zaštiti dece pri korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija formiran je Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu koji je počeo sa radom 27. februara 2017. godine i predstavlja jedinstveno mesto za pružanje saveta u vezi sa bezbednosti dece na internetu, kao i prosleđivanje prijava o štetnom, neprimerenom ili nelegalnom sadržaju i ponašanju na internetu. Na osnovu svake prijave formira se predmet koji se zavodi u Centru ili prosleđuje nadležnim institucijama.

   Ukupna komunikacija registrovana u Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu ostvarena putem telefonskih poziva, mail-ova, prijava putem sajta i društvenih mreža od osnivanja, iznosi 11.518.

Ukupno je kreirano 2.211 predmeta, od čega je 176 prosleđeno nadležnim institucijama.

Centar sarađuje sa preko 500 pojedinačnih kontakt osoba. Institucije sa kojima smo putem aplikacije povezani i kojima se u zavisnosti od problematike prijave predmeti prosleđuju su:

 

  • Ministarstvo unutrašnjih poslova;
  • Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal;
  • Ministarstvo nauke, prosvete i tehnološkog razvoja;
  • Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja;
  • Ministarstvo zdravlja;

U okviru aktivnosti koje obavlja Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, ubraja se i edukacija.

Naši edukatori su do sada posetili su 128 osnovnih i srednjih škola, u 85 gradova, održane su 372 prezentacije kojima je prisustvovalo 13.497 učenika i 4.784 roditelja.