Drum Dum Fest 11 – 01.10.2022.

Prvi bubnjarski festival na Balkanu, Drum Dum Fest, zakoračio je u novu deceniju svog postojanja i jedanaseti put svojim sugrađanima i ljubiteljima ritma i dobre muzike otvara svoja vrata. Leskovčani, kao i svi prijatelji iz drugih gradova koji dođu na jedanaesti DDF, će još jednom moći da se druže sa majstorima ritma i uživaju u njihovoj virtuoznosti.

Ove godine druženje je zakazano za prvi dan oktobra a počeće u podne tradicionalnim defileom bubnjara kroz gradski trg do Narodnog pozorišta, na čijoj sceni će biti održan ovogodišnji program.

Za 13h je, u sali Narodnog pozorišta, zakazana majstorska radionica na kojoj će svi koji žele da prošire svoja znanja o sviranju na najstarijem instrumentu, ali i oni koji, jednostavno, žele da uživaju u muzici, imati prilike da se druže sa izvanrednim mladim bubnjarom Đorđem Hartlom (koga se publika DDF-a seća kao prvog pobednika DDF Teens-a, kao i po sjajnim nastupima sa bendom na četvrtom, i sa niškim Big Bendom na devetom festivalu) i njegovim bendom „Coffee shop kollektiv“ i sve to uz podršku legendarnog bubnjara grupe „Kerber“ Josipa Hartla. Ulaz na bubnjarsku radionicu je besplatan.

Večernji deo programa odvija se u leskovačkom Narodnom pozorištu a otvoriće ga u 19h, tradicionalno, nastup najmlađih bubnjara, kroz program DDF Kids.

Nakon toga nastupa čuveni leskovački dvojac. Dva brata na DDF sceni zajedno prvi put nakon jedanaest godina – Igor i Peđa Velikov festivalskoj publici obećavaju potpuno uživanje u čistom ritmu koncerta na dva bubnja.

Organizator festivala, UG Muzička komunikacija, je, kao što znate, nakon deset godina postojanja, pre dve godine odlučila da započne još jednu tradiciju u okviru DDF-a i da svake godine dodeljuje „Nagradu za životno delo“ najboljim bubnjarima, koji su obeležili muziku ovih prostora, za izuzetan doprinos razvoju muzičke umetnosti i promociji bubnjeva i njihovog značaja u svetu muzike.

Pošto su pandemijske okolnosti održavanje desetog festivala odložile na godinu dana, DDF je prošle godine ovu nagradu dodelio velikom muzičaru i umetniku Garabetu Tavitjanu iz Skoplja.

Ove godine nagrada odlazi u ruke još jednoj bubnjarskoj legendi, Slobodanu Stojanoviću – Kepi, bubnjaru grupe SMAK, muzičaru čije je umeće sviranja bubnjeva obeležilo jednu epohu r’n’r u tadašnoj Jugoslaviji jednako kao što je njegov prijatelj iz benda, Radomir Mihajlović – Točak, to učinio na gitari.

Pošto gospodin Stojanović nije bio u mogućnosti da dođe, ekipa DDF-a je otputovala za Kragujevac i uručila mu nagradu, a publici će biti prikazan snimak uručenja kao i kratak razgovor sa njim.

Za vrhunac večeri jedanaestog DDF-a publici će se predstaviti Vasil Hadžimanov bend, sa Viktorom Filipovskim na bubnjevima i Bojanom Ivkovićem na perkusijama.

Što se Vasila Hadžimanova i Branka Trijića tiče, oni su stari znanci publike bubnjarskog festivala jer smo se mnogo puta sa njima družili kroz „Trio Sveti“ Marka Đorđevića i poznato je da su oni ljubimci ove publike.

Viktor Filipovski je leskovačkoj publici poznat još od petog DDF-a, kada je nastupio sa svojim kolegama sa skopske Džez akademije Univerziteta Goce Delčev, gde je sada i profesor. I na sve ovo dodati da je na bass gitari Miroslav Tovirac i jasno je da će i ovaj, jedanaesti po redu Drum Dum Fest, publika dugo pamtiti po vrhunskom uživanju u muzici, kao i uvek do sada.

Zato, subota, 1. oktobar, Narodno pozorište Leskovac… Dobro došli na još jedno druženje i spremite se za vatromet ritma i odličan provod!

Karte za Drum Dum Fest 11 možete kupiti u Marfi pabu (cena ulaznice je 1000 dinara).