Drum Dum Fest – 29. i 30.09.2023. – PROGRAM

Publika koja voli i prati DDF svih ovih godina, i ove godine može da rezerviše dva dana uživanja u najkvalitetnijoj muzici i vrhunskom ritmu.

U Leskovcu se dvanaesti put, 29. i 30. septembra, održava festival ritma i perkusija DRUM DUM FEST!

Ove godine organizatori su pripremili i neke novitete u okviru redovnih programa, koji će posebno biti značajni za mlade bubnjare.

Drum Dum Fest je od samog početka veliki značaj pridavao edukaciji, kako onih najmlađih, tako i onih koji su se već profilisali u svetu muzike. Impozantan broj bubnjarskih radionica u trinaest godina doprineo je ozbiljnom napretku u tehnici i umeću sviranja svima koji su ih redovno posećivali.

 

„Na 12. festivalu idemo još jedan stepenik više, organizovanjem dvodnevnog bubnjarskog seminara, gde će, u višečasnovnim predavanjima, polaznici imati dovoljno vremena da, sa jednim od najboljih pedagoga u ovoj oblasti u Srbiji, a verovatno i mnogo šire, stiču nova znanja i veštine, da pitaju sve što ih zanima, da provere naučeno. Svoje znanje i umeće, sa bubnjarima koji zaista žele da uče od najboljih, podeliće Miroslav Karlović – Karlo, profesor kod koga su svoje znanje sticali najbolji bubnjari regiona. Svi koji su bili na bubnjarskim radionicama ili na koncertima DDf-a rado se sećaju Marka Đorđevića, Pere Radmilovića, Duce Ivaniševića pa će biti dragocena i informacija da su ti ljudi, u nekoj od faza svog usavršavanja, učili od profesora Karlovića.“

Za sve koji su zainteresovani da prisustvuju seminaru važno obaveštenje je i da je cena seminara ove godine samo 2000 dinara a prijavljivanje je putem mejla ddfseminar@gmail.com.  Broj mesta je ograničen.

Od samog početka, u korenu ideje Drum Dum Festa, osim popularizacije bubnjeva i perkusija, je i ideja negovanja mladih taleneta, i unapređivanje njihovog umeća sviranja bubnjeva.

„Kroz našu školu bubnjeva prošlo je nekoliko generacija, a mnogi čije je znanje raslo uz naš festival, sada su izvrsni mladi bubnjari koji krče svoj put kroz muzičku scenu Srbije. Zato od samog početka imamo i dva festivalska programa DDF kids i DDF teens, kroz koje najmlađe bubnjare predstavljamo festivalskoj publici i široj javnosti i nagrađujemo najtalentovanije kroz naša takmičenja.“

Upravo u programu DDF kids je još jedan novitet. Od ove godine nagrada za najboljeg mladog bubnjara nosiće ime „Bojan Zlatanović -Tokan“.

„Bojan Zlatanović Tokan, prerano preminuli bubnjar „Amadeus benda“ je bio prijatelj festivala i ljudi koji su deo DDF tima, bio je veliki čovek i prijatelj, čija je duhovitost i vedrina osvajala srca svih koji su imali čast da ga upoznaju. Bio je i najveća bubnjarska zvezda našeg grada, velika zvezda muzičke scene u našoj zemlji, i što je najvažnije, neko na koga su se ugledali mnogi mladi bubnjari. Zato smo želeli da uspomenu na njega sačuvamo i tako što ćemo baš tim mladim ljudima koji budu najbolji, nastaviti da dodeljujemo nagradu na svakom festivalu, ali će ona, od ove godine, nositi njegovo ime.“

U okviru Drum Dum Festa 12, u Leskovac će, prvi put posle više od trideset godina, doći legendarna makedonska grupa „Leb i sol“ čiju okosnicu danas čine Bodan Arsovski (bass) i Kokan Dimuševski (klavijatura) koji su stalni članovi još od osnivanja sastava, Dmitar Božikov (gitara) koji im se pridružio na snimanju albuma „I taka nataka“ i Mihael Parušev za bubnjevima, koji se grupi pridružio 2010. godine.

Nagrada za životno delo ove godine biće dodeljena Miroslavu Karloviću – Karlu.

Miroslav Karlović je 1978. godine završio osnovne studije za klasične i džez udaraljke na „Visokoj školi za muziku“ u Gracu, a 1980.  je magistrirao iz oblasti džez bubnjeva pri istoj školi.

Sarađivao je sa mnogim domaćim i stranim grupama i orkestrima džez, klasične i savremene muzike  (Grupa Jakarta, grupe Toneta Janše, Boška Petrovića, Ivana Švagera, Aleksandra Dujina, Vlade Maričića, Jazzical – Mladen Đorđević; džez orkestrima Beograda, Ljubljane, Novog Sada i Budimpešte; simfonijskim orkestrom, Beogradskom filharmonijom, simfonijskim orkestrima RTS-a, Ostrave  (Češka), orkestrom Isidore Žebeljan, gudačkim orkestom Dušan Skovran i gudačkim kvartetom Brodski,  Ansamblom za drugu novu muziku). Od 1984. do 1994. godine radio je kao profesor na Odseku za klasične udaraljke u Srednjoj muzičkoj školi „Kornelije Stanković“, a od 1994. kao profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Od 1995. do 2001. godine predavao je bubnjeve na Džez odseku Srednje muzičke škole „Kornelije Stanković“, a od 2012. predavao je na Džez odseku FMU Beograd.

Upravo pedagoški rad kojim je Karlo ostavio i ostavlja neizbrisiv trag na muzičkoj sceni Balkana, kao i neverovatno umeće u sviranju koje bubnjevima daje novu dimenziju u svakoj kompoziciji jesu razlozi zbog kojih organizatorima festivala čast da Nagradu za životno delo ove godine uruče baš njemu.

Program/satnica DDF 12

29.09.2023.

 • 12h-16h Bubnjarski seminar – M. Karlović Karlo

Leskovački kulturni centar, sala bioskopa

 

 1. 09.2023.
 • 10h-12h   Bubnjarski seminar – M. Karlović Karlo

Leskovački kulturni centar, sala bioskopa

 • 12:30h Defile bubnjara

Gradski trg

 • 13h Drum Dum Kids

Leskovački kulturni centar, sala bioskopa

 

 • 20h Revijalni deo festa – Narodno pozorište Leskovac
  • Luka Stefanović
  • Dodela nagrade „Bojan Zlatanović – Tokan“ najboljem mladom bubnjaru
  • Pedja Velikov
  • Dodela nagrade za životno delo Miroslavu Karloviću – Karlu
  • Koncert grupe „Leb i sol“

Karte, po ceni od 1000 RSD, za revijalni program festivala, možete kupiti u Murphy’s pabu u Leskovcu.

S nestrpljenjem vas očekujemo na dvanaestom druženju sa ritmom i muzikom na vašem jedinstvenom, prvom i jedinom festivalu bubnjeva u regionu.

Dobro došli na Drum Dum Fest 12!