Festival i ćevapi

(Objavljeno u dnevnom listu „Politika“, 26.07.2018.)

Prosto je neverovatno šta je naš priznati glumac, scenarista i reditelj Radoš Bajić napisao između ostalog, u autorskom tekstu „Film, festivali, festivalčići“ u rublici „Pogledi“ u vašem cenjenom listu „Politika“, 23. jula 2018. godine.

Citiram: „Mi imamo usitnjene i zakržljale nacionalne filmske festivale i festivalčiće. Na kojima je, ruku na srce – najvažnije kakvo je pečenje kod „Tome i Nade“ u Sopotu, kakve su dimljene vešalice u „Staroj Srbiji“ u Nišu, ili, kakvi se ćevapi jedu na festivalu filmske režije, gle čuda u Leskovcu?“

Kao dugogodišnji radnik u kulturi, ne znam kakvo je pečenje u Sopotu ili kakve su dimljene vešalice u Nišu, ali mi je veoma poznato da se u ovim mestima održavaju izuzetno značajni filmski festivali sa velikim ugledom i dugom tradicijom. Ali znam dobro kakvi su ćevapi u Leskovcu, a još bolje kakav je Leskovački internacionalni festival filmske režije u Leskovcu (LIFFE), jer sam član organizacionog odbora ovog festivala već nekoliko godina.

Gospodine Bajiću, radi se o festivalu na kome se prikazuju filmovi i nagrađuju reditelji i glumci sa ex-Yu prostora. Postoji već 10 godina i koji je, kako reče naš proslavljeni reditelj Darko Bajić „po svojoj koncepciji jedinstven u svetu. Ne samo po tome što žiri proslavljenih reditelja ocenjuje najuspešnija autorska dela svojih kolega, već i konferenciji reditelja sa ex-Yu prostore. LIFFE je postao sinonim filmske umetnosti bez granica i promoter novih autorskih ostvarenja regiona.“ A naš proslavljeni glumac Rade Šerbedžija izjavljuje: „Ono što dodaje na značaj ovom festivalu je to što se do sada, niko nije usudio, ne dosjetio, da napravi jedan festival gde se prikazuju filmovi sa prostora bivše Jugoslavije, u kojoj su ti narodi živeli skupa i gdje su delili slične osjećaje, mentalitete, živote… I to je velika stvar.“

Iako je možda i ovo dovoljno da se, gospodine Bajiću, izvinite organizatoru festivala i građanima Leskovca koji se ponose ovim festivalom, izneću ovde i neke statističke podatke. Za ovih 10 godina ne festivalu je prikazano oko 200 filmova sa ex-Yu prostora koje je videlo oko 100.000 posetioca. Nagrade koje nose ime našeg reditelja – velikana Živojina Žike Pavlovića dobilo je 30-tak reditelja i još toliko glumaca. A specijalnu nagrad „za afirmaciju filmske umetnosti u svetu“, do sada su dobili i lično primili u Leskovcu Miki Manojlović, Lazar Ristovski, Slavko Štimac, Dragan Nikolić, Rade Šerbedžija, Bata Živojinović (zbog bolesti nagradu primila njegova supruga) i prošle godine Emir Kusturica, koji je i otvorio 10. jubilarni LIFFE. Ove godine će ovu nagradu primiti Milena Dravić.

Festival su do sada posetili i mnogi reditelji sa ex-Yu prostora. Pomenuću samo neke: Branko Baletić, Vinko Brešan, Pjer Žalica, Karpo Godina, Lordan Zafranović, Stole Popov, Slobodan Šijan, Goran Marković, Emir Kusturica, Boro Drašković, Goran Paskaljević, Miša Radivojević, Puriša Đorđević i drugi. I glumci su pohodili ovaj festival u velikom broju – Tanja Bošković, Mirjana Karanović, Milena Dravić, Danica Maksimović, Mira Banjac, Seke Sabljić, Ljubiša Samardžić, Svetozar Cvetković, Branislav Lečić, Dragan Bjelogrlić, Sergej Trifunović i mnogi drugi.

Održane su i mnoge izložbe i promocije knjiga o našim glumcima i rediteljima, a festival su obogatili i koncerti Radeta Šerbedžije, Ane Sofrenović, Sergeja Trifunovića, Jovana Maljokovića, Vasila Hadžimanova, Masima Savića, Josipe Lisac i prošle godine Emira Kusturice i The No Smoking Orchestra.

Iza festivala finansijski stoji grad Leskovac i naravno, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Gospodine Radoše Bajiću, vaše probleme sa Filmskim centrom Srbije rešavajte sami, ali ne i preko uglednih filmskih festivala u Sopotu, Nišu i Leskovcu. Bez obzira na ovo neistinito i uvredljivo vaše pisanje, pozivam vas, iako nerado, na 11. festival LIFFE koji će se ove godine održati od 19. do 23. septembra. Biće prilike da probate i naše ćevape, naročito ako između festivala filma i festivala roštilja izaberete ovo drugo. Za vašu informaciju, „Roštiljijada“ u Leskovcu počinje 27. avgusta.

Jugoslav Tomić,

Član Organizacionog odbora festivala LIFFE Leskovac