Izložba grafika Zorana Kostića

U Galeriji na spratu Narodnog muzeja u Leskovcu u četvrtak 03.03.2022. godine sa početkom u 18 časova biće otvorena izložba grafika Zorana Kostića, redovnog profesora slikarstva na Fakultetu umetnosti u Nišu.
Umetnik je rođen 1963. godine u Nišu. Zavrsio je osnovne i postiplomske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Vojislava Todorića 1990.godine. Član je ULUS-a od 1989. Iza sebe ima više od 40 samostalnih izložbi.
Grafike koje će biti izložene sažimaju priču o životnom ciklusu, o rađanju i umiranju, ali i umetnikova stvaralačka iskustva, praksu, ideologiju i njegove stvaralačke težnje.
„Radovi sa sobom nose prikaze pejzaža lišenog čovekovog prisustva, zbog čega se pažnja usmerava na značenjske odnose predela i umetnikovog stvaralačkog impulsa. Grafike su nastale kao rezultat dugogodišnjeg posmatranja i instiktivnog beleženja istih predela Sićevačke klisure i tajnovite Suve planine, kao suma najrazličitijih doživljaja i senzacija koje je umetnik iscrtavao na papiru perom, ugljem, četkom i drvenim bojama, vođen različitim emocionalnim stanjima. Na osnovu serije ovih crteža i pejzaža koji se gradio u njemu, podstaknut kršom i kamenom i geološkim fenomenom krajolika, počeo je da prenosi deo po deo ličnog imaginarnog prostora na drvenu matricu.“ – primećuje Jasmina Zlatković, istoričar umetnosti i član umetničkog veća Narodnog muzeja u Leskovcu.

Izložba će biti otvorena do 15.03.2022. godine i možete je pogledati od utorka do subote u periodu od 10 do 20 časova.