Izložba Ruskog geografskog društva „Najlepša zemlja“ u Velikom holu LKC-a

Istorijski arhiv iz Leskovca ima zadovoljstvo da Vas pozove na razgledanje izložbe Ruskog geografskog društva NAJLEPŠA ZEMLjA, koja će se održati u Velikom holu Leskovačkog kulturnog centra.

Sveruski fotokonkurs Ruskog geografskog društva NAJLEPŠA ZEMLjA

Rusko geografsko društvo sa ponosom predstavlja izložbu radova finalista i pobednika II Sveruskog fotokonkursa „Najlepša zemlja“.

Fotokonkurs Ruskog geografskog društva „Najlepša zemlja“ je medijski projekat širokih razmera posvećen očuvanju izvorne prirode Rusije i negovanju brižljivog odnosa prema životnoj sredini, preko umetničkih fotografija. Konkurs je prvi put organizovan 2015. godine, a od 2016. održava se jednom godišnje. U pravilima takmičenja nema ograničenja u odnosu na starosnu dob ili mesto stanovanja učesnika. Glavni uslov je da fotografije moraju biti snimljene na teritoriji Rusije.

Na konkursu 2016. godine je učestvovalo 23 hiljade ruskih i stranih fotografa, koji su poslali oko 110 hiljada snimaka. Najstariji učesnik je imao 87, a najmlađi svega 5 godina.

Fotografije su razmatrane u sledećim nominacijama: „Narodi Rusije“, „Svet u našim  rukama“,  „Najlepša  zemlja“,  „Pejzaž“,  „Životinje“,  „Ptice“, „Makrosvet“,

„Podvodni svet“, „Crno-bela priroda“, „Mladi fotograf“, „Nasleđe koje nestaje“,

„Iskonska Rusija“, „Industrijski pejzaž“ i „Nagrada – simpatije publike“.

Radove učesnika su ocenjivali Predsednik Ruskog geografskog društva Sergej Šojgu, kao i poznati fotografi i stvaraoci iz oblasti kulture, fotograf očuvane prirode Segej Gorškov, generalni direktor Prvog kanala Konstantin Ernst, generalni direktor Muzeja Moskovskog Kremlja Jelena Gagarina i režiser Timur Bekmambetov. Kako bi glasanje bilo nepristrasno, izbor radova je bio anoniman – pregledajući fotografije članovi žirija nisu imali i imena njihovih autora.

Izložba će biti otvorena narednih 10-tak dana.