Književni susret sa Vesnom Kapor

U četvrtak, 13. juna 2024. godine u 18.00 sati, Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ u Leskovcu organizuje „Književni susret sa Vesnom Kapor“.

U programu učestvuje prof. dr Goran Maksimović, profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu i književnica Vesna Kapor.

Vesna (Samardžić) Kapor dobitnica je sledećih nagrada: „Laza Kostić“, „Miloš Crnjanski“, „Danko Popović“, „Kondir Kosovke devojke“ i „Meša Selimović“, „Đuro Damjanović“ i „Zlatni beočug“. Rođena je u Nevesinju. Filološki fakultet završila u Beogradu. Objavila je sledeće knjige: „Tri samoće“, „Nebo, tako duboko”, „Maša i medvedi“, „Po sećanju se hoda kao po mesečini“, „Venac za Oca“ i „Kao što i vama želim“. Dobitnica je Povelje zahvalnosti Filološkog fakulteta u Beogradu za izuzetan doprinos i uspešnu saradnju u razvoju nastave, jezika, književnosti i kulture. Proza Vesne Kapor prevedena je na ruski, makedonski i mađarski jezik.

Prof. dr Goran M. Maksimović (Foča, 1963), redovni profesor za oblast Srpske književnosti (Srpske književnosti 18. i 19. veka) na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu.  Kao gostujući profesor predavao je na više univerziteta u zemlji i inostranstvu: Novi Sad, Kragujevac, Banja Luka, Istočno Sarajevo, Maribor, Belgorod, Kemerovo, Moskva, Sankt Peterburg, Veliko Trnovo, Temišvar, Bukurešt, Aras, Poatje, Prag. Na Filozofskom fakultetu u Nišu obavljao je više funkcija, a između ostalog bio je i dekan Fakulteta od 2010-2016. godine. Objavljuje u naučnim časopisima i zbornicima, sastavio tri antologije, objavio knjige naučnih monografija i rasprava.