Književni susret – Vule Žurić

Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ u Leskovcu, u četvrtak 17. marta 2022. godine u 18.00 časova, organizuje „KNJIŽEVNI SUSRET – Vule Žurić“. U programu učestvuju Vule Žurić, književnik i mr Biljana Mičić, književni kritičar i esejista. Suorganizator književnog susreta je Ogranak SANU u Nišu.

Vule Žurić, autor je više zbirki priča, romana, knjiga za decu i radio-drama. Napisao je scenario za film Gorana Markovića „Slepi putnik na brodu ludaka“ i dramu „Posljednji mejdan Petra Kočića“. Scenarista je i sedam epizoda serijala „Tvrđave na Dunavu“. Dobitnik je nekoliko književnih nagrada: „Srpsko pero“, „Borislav Pekić“, „Stevan Sremac“, „Andrićeva nagrada“, „Danko Popović“, „Kočićevo pero“, „Zlatni suncokret“ i Nagrade Gradske biblioteke u Pančevu. Njegove priče prevođene su na desetak jezika.

Biljana Mičić, bavi se književnom kritikom i esejistikom. Od 2009. je u uredništvu časopisa „Naše stvaranje“. Radove je objavljivala u stručnim i naučnim publikacijama, kao i u časopisima i listovima. Autor je knjiga „Pod jezikom, nad govorom: Ogledi o Nastasijeviću i Džuniću“ i „Pesnik okovanih vizija: Poezija i poetika Milana Dedinca“. Priredila je više dela u izdanju Zadužbine „Nikolaj Timčenko“, Leskovac i „Matice srpske“, Novi Sad .