Leskovac: Bioskop LKC-a – Novogodišnja revija dokumentarnih filmova

Novogodišnja revija kratkometražnih i dugometražnih dokumentarnih filmova savremenih domaćih autora i producenata održava se od 27. do 30. decembra u većim gradovima Srbije. Ova revija na reprezentativan način predstavlja domaću dokumentarnu scenu koja je poslednjih nekoliko godina u ekspanziji.

Povod za reviju je uspeh srpskih dokumentarnih autora i producenata koji su tokom godine imali premijere i osvajali nagrade na značajnim festivalima kao što su Lokarno, To-ronto, IDFA, FID Marselj, Visions du Reel Nyon itd.

Kako bioskopska distribucija domaćih dokumentarnih filmova u Srbiji ne postoji, a ka-ko se domaći kratki dokumentarni filmovi retko prikazuju na televiziji, ovakva vrsta programa omogućava publici širom zemlje da se upozna sa savremenim srpskim dokumentarnim filmom. Program obuhvata, od grada do grada, između šesnaest i dvadeset autorskih dokumentarnih filmova – osam do deset dugih (preko 50 minuta) i osam do deset kratkih (kraćih od 50 minuta). U fokusu su fimovi nastali u poslednjih nekoliko godina. Sve projekcije su besplatne, zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Republike Srbije.

Film: DRUGA STRANA SVEGA
Petak, 29.12.2017.
Projekcija filma od 19.00h
Bioskop Leskovačkog kulturnog centra
Ulaz slobodan

Režija: Mila Turajlić
Trajanje filma: 100 min.

SADRŽAJ
Zaključana vrata u jednom stanu u Beogradu već 70 godina predstavljaju barijeru koja jednu porodicu odvaja od njene prošlosti. Započinjući intimni razgovor sa svojom majkom o ovoj političkoj razdelini u njenom stanu, rediteljka trasira priča o podeljenoj kući i zemlji progonjenoj duhovima prošlosti. Hronika nekoliko generacija jedne porodice u Srbiji prerasta u portret jedne aktivistkinje u vreme velikih previranja, preispitujući odgovornost svake generacije da se bori za svoju budućnost. Film Mije Turajlić predstava zasigurno jedan od najvažnijih dokumenatraca poslednjih godina u Srbiji i svetu. „Ako sam ja zaista osvajala slobodu, onda je to najneuspešniji posao koji sam u životu obavila“ – Srbijanka Turajlić.