Leskovac: Festival tradicionalne muzike „Retnik” u Leskovačkom kulturnom centru, 9. i 10.12.2017.

Festival  „Retnik” osnovan je 2015. godine sa ciljem ostvarivanja neposredne komunikacije sa izvođačima tradicionalne muzike raznih profila i izvođačkih estetika iz Srbije i inostranstva. Ove godine se festival održava po treći put dok je Leskovački kulturni centar prvi put uzeo učešće u njegovoj organizaciji sa namerom da postane tradicionalna leskovačka manifestacija. Festival tradicionalne muzike „Retnik” biće održan 9. i 10. decembra 2017. godine. U subotu, 9. decembra, od 19 časova , biće održan KONCERT TRADICIONALNE MUZIKE, dok će narednog dana, u 11 časova, biti održana RADIONICA TRADICIONALNE MUZIKE. „Retnik” kroz koncerte, predavanja i obrazovne programe predstavlja izvanredne domaće i strane tradicionalne umetnike – nosioce starih i retkih tradicionalnih oblika, poput naših ojkalica, pesama izvika, gajdaških svirki… Namera programskog urednika festivala, pedagoga i izvođača tradicionalne muzike Svetlane Spajić, kao i organizatora festivala – Leskovačkog kulturnog centra, World Music asocijacije Srbije i udruženja „Ring Ring” jeste da ovaj festival postane mesto živog susreta i druženja svih generacija posvećenih tradicionalnom zvuku što je i najbolji način da se ovo narodno stvaralaštvo očuva i stekne nove poklonike.
Pored Svetlane Spajić, nastupiće Olga Krasojević, doajen srpskog tradicionalnog pevanja i vođa jedne od najboljih srpskih izvornih grupa Crnućanka, iz sela Crnuća podno Rudnika. Iz Štrpca dolazi Slavica Redžić, najistaknutiji čuvar tradicije Sirinićke župe, koja će se predstaviti pevanjem nasamo i uz kaval, iz kraja podno Šar planine. Iz zapadne Srbije, iz Nove Varoši, stiže vodeći muški tandem pevanja „izvika” Miloljub Šaković i Miroljub Raketić, dok iz Timočke krajine dolazi Bokan Stanković, muzički izvođač i pedagog, koji je odavno prepoznat kao vodeći srpski gajdaš i svirač na tradicionalnim duvačkim instrumentima i jedan od poslednjih autentičnih nosilaca sviračke tradicije istočne Srbije. Osim navedenih majstora, festival će predstaviti i „mlade lavove” Jovanu Lukić, Mariju Novaković i Anu Mratinković kao i učenike odseka za tradicionalno pevanje muzičke škole Stanislav Binički u Leskovcu.
Grad Leskovac je u značajnoj meri pomogao realizaciju programa obezbeđivanjem neophodnih sredstava za finansiranje festivala.