LKC: Multimedijalni muzički program TRAGOM SRPSKE GITARE (09.11.2018.)

U Velikom holu Leskovačkog kulturnog centra će 9. novembra 2018. godine u 19 časova biti izveden Multimedijalni muzički program TRAGOM SRPSKE GITARE, na kome će prvi put, integralno biti predstavljena kapitalna srpska solistička i kamerna dela za gitaru.

Na programu su prve kompozicije J. Šlezingera nastale u Srbiji 1830; prvi srpski Divertimento za gitaru G. Milanovića 1842; prvi srpski Koncert za gitaru i orkestar P. Stajića iz 1964, kao i premijerno izvođenje niza dela za gitaru srpskih autora poput Konjovića, Biničkog. Lj. Frajt, V. Kulenovića, Jaše Tomića, Mirjane Živković, Jovana Jovičića i dr, a povodom obeležavanja 185 godina od pojave gitare u Srbiji.

Na video bimu će u toku koncerta biti prikazivane fotografije, faksimili i propratni tekstovi. Takođe će biti promovisano i prvo srpsko publikovano izdanje Milanovićeve Škole za gitaru, štampane 175 godina nakon njenoh nastanka, a publika će imati priliku da na koncertu dođe i do jedinstvenog seta sabranih solističkih albuma Uroša Dojčinovića: Jugoslovenske premijere – Istorijski snimci 1983 – 1993.

Izvođači na koncertu će biti Uroš Dojčinović, gitara; Svetlana Bojčević – Cicović, sopran; Iva Milošević, flauta; Andrej Jovanić, gitara i Gudački kvartet Intermeco.

Program organizuje Leskovački kulturni centar zajedno sa udruženjem Nimbus Art Beograd. Ulaz na koncert je slobodan.