LKC ON-LINE Program za 7. maj – 9. maj 2020. god.

Program za 7. maj – 9. maj 2020. god.

Četvrtak, 7. maj – 21:00
Strings festival 2017. Koncert: Marko Miletić, violončelo i Mihajlo Zurković, klavir
Onlajn na sajtu www.lkc.org.rs
Violončelista Marko Miletić i pijanista Mihajlo Zurković su na STRINGS festivalu 2017. održali vrlo zapažen koncert kojim su leskovačkoj publici skrenuli pažnju na sebe ali i na dva vrlo moćna instrumenta, čelo i klavir, koji u njihovoj interpretaciji predstavljaju dobitnu kombinaciju. Obojica umetnika rade kao profesori na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
Marko Miletić je rođen 1984. godine u Kraljevu. Počinje da svira violončelo sa devet godina u muzičkoj školi “Stevan Mokranjac” u Kraljevu u klasi prof. Aleksandra Jakovljevića, a ubrzo nastavlja u klasi Bože Saramandića kod koga završava i srednju muzičku škoju u Kragujevcu. Osnovne i master studije završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Imrea Kalmana, gde odmah počinje da radi kao stručni saradnik, a danas kao docent violončela. 2011. dobija najvišu stipendiju za program Artist diploma of performans na Columbus univerzitetu (SAD) gde provodi godinu dana u klasi prof. Wendy Warner, jedne od vodećih čelistkinja svoje generacije. Za to vreme biva primećen kao talentovan pedagog i angažovan kao profesor čela i kamerne muzike u programu “Priprema za fakultet”. Za vreme školovanja osvojio je više nagrada na festivalima i takmičenjima kao solista i član kamernih ansambala.
2007. godine je obnovio kamerni orkestar “CAMERATA ACADEMICA” u kome je solo čelista i umetnički rukodilac i sa kojim beleži brojne nastupe i sarađuje sa umetnicima poput Stefana Milenkovića, Žerara Kosea, Wendy Warner, Imrea Kalmana, Dejana Mlađenovića, a nedavno je osnovao i Simfonijski orkestar Novi Sad 2021 (veoma značajan u kampanji za titulu Evropska prestonica kulture).
Ostvario je brojne snimke za radio i televiziju, kao i CD izdanja kamerne i simfonijske muzike za Oboa Clasics i Deutsche Grammophone.
Mihajlo Zurković je rođen u Somboru gde je započeo svoje muzičko obrazovanje. Sa 14 godina postaje student „nulte godine“ za izuzetne mlade talente pri Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Diplomirao je i magistrirao u istoj ustanovi sa najvišim ocenama u klasi prof. Jokuthon Mihailović, pod čijim mentorstvom nastavlja doktorske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Dobitnik je mnogih nagrada na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima od kojih su najznačajnije: prva specijalna nagrada na međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“ (Beograd, 1995), prva nagrada na međunarodnom takmičenju „Citta di Moncalieri“ (Monkalijeri, Italija, 1995), treća nagrada na međunarodnom takmičenju „Frederik Šopen“ (Novi Sad, 1997), prva nagrada na Internacionalnom forumu u Kijevu (Ukrajina, 2009.) kao i diploma finaliste pijanističkog takmičenja „Dinu Lipatti“ (Bukurešt, Rumunija, 2002).
Od svog prvog solističkog koncerta koji je imao sa 12 godina, do sada je odsvirao preko četristo resitala, kamernih koncerata a nastupao je i kao solista sa različitim orkestrima. Svirao je u svim značajnijim salama u Srbiji i imao zapažene nastupe u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Italiji, Francuskoj, Španiji, Belgiji, Rumuniji, Mađarskoj, Japanu, Kini, Rusiji i SAD. Tokom koncertne sezone 2013/14 učestvuje u velikom projektu irske kompanije „Fabulous Beast Dance Theatre“ u okviru koga izvodi „Posvećenje proleća“ i „Petrušku“ Igora Stravinskog na festivalima u Nemačkoj i Irskoj.

Petak, 8. maj – 12:00
Pesma za dobar dan
Onlajn na sajtu www.lkc.org.rs

Subota, 9. maj – 21:00
Tribina „U krupnom planu“ – Gorica Popović, glumica
Onlajn na sajtu www.lkc.org.rs
Proslavljena glumica Gorica Popović gostovala je na tribini „U krupnom planu“ 25. maja 2018. godine. Leskovačkoj publici govorila je o ključnim ličnostima i događajima u svojoj karijeri tokom koje je ostvarila niz zapaženih uloga u pozorištu, na filmu i televiziji. Članica ansambla Ateljea 212 od 1982. na poziv Mire Trailović, prisetila se saradnje sa velikanima našeg glumišta, među kojima su Zoran Radmilović, Taško Načić i Bata Stojković, sa kojima je igrala u više od 70 predstava. Istakla je da je radila sa vodećim rediteljima koji su bili značajni za nju, Mucijem Draškićem, Dejanom Mijačem, autorima tzv. „češke škole“ Goranom Markovićem, Điđom Karanovićem, Rajkom Grlićem, Lordanom Zafranovićem. „Dobila sam Zlatnu arenu u Puli za „Nacionalnu klasu“, „Caricu Teodoru“ u Nišu za filmove „Dorotej“, „Pad Italije“, „U raljama života“, „Nušićevu nagradu“ za komičarski opus, sve te nagrade imaju veliki značaj, ali najveća sreća za čoveka je kada radi ono što voli“, rekla je Gorica Popović.