LKC: OnLine program 06.-12.04.2020.

Program za 6 – 12. april 2020. god.

Utorak, 7. april – 21:00

RETROSPEKTIVA – OTVARANJE 10. LIFFE-a

Onlajn na sajtu www.lkc.org.rs

Jubilarni, deseti festival LIFFE, održan od 19. do 23. septembra 2017. godine, otvorio je naš kultni reditelj Emir Kusturica, kome je uručena nagrada „Živojin Žika Pavlović“ za afirmaciju filmske umetnosti u svetu. Dvostruki dobitnik Zlatne palme u Kanu i mnogih drugih prestižnih priznanja, rekao je tom prilikom da je zahvalan svakom ko je učestvovao u odluci da se svake godine sećamo Živojina Pavlovića, jer njegovo ime predstavlja vrh filmske umetnosti u svetu.

Utorak, 7. april – 21:45

TRIBINA „U KRUPNOM PLANU“, GOST: MIRA BANJAC

Onlajn na sajtu www.lkc.org.rs

Naša slavna glumica Mira Banjac, koja je nezaboravnim ulogama obeležila srpsku i jugoslovensku kinematografiju, gostovala je na tribini „U krupnom planu“, održanoj u okviru desetog festivala „LIFFE“. Dobitnica najznačajnijih priznanja kod nas, među kojima su „Dobričin prsten“, „Pavle Vuisić“ i „Žanka Stokić“, govorila je nadahnuto i na otvaranju festivala i poručila: „Ono što je suština svakog naroda je njegova kultura, čuvajte je kao oko u glavi“.

Četvrtak, 9. april – 21:00

KONCERT FILMSKE MUZIKE – OMLADINSKI KAMERNI ORKESTAR STRINGS

Dirigent: Rade Pejčić

Onlajn na sajtu www.lkc.org.rs

STRINGS festival i letnja akademija muzike je manifestacija koja je koncipirana tako da je u jednom delu usmerena ka publici u okviru koje se organizuju koncerti klasične i džez muzike vrhunskih domaćih i stranih umetnika, različite izložbe, predavanja, razgovori, prezentacije, radionice i sl. dok je u drugom delu edukativnog karaktera kada eminentni domaći i strani profesori na žičanim instrumentima rade individualno sa talentovanim polaznicima prenoseći im svoje znanje sa ciljem njihovog dodatnog usavršavanja. U okviru festivala se svake godine održava radionica kamernog orkestra koju vodi profesor Rade Pejčić. Na STRINGS-u 2018.

godine na programu je bila filmska muzika u obradi i muzičkoj transkripciji Konstantina Blagojevića specijalno urađenu za ovaj koncert. Na programu su dela najboljih svetskih autora fimske muzika a posebnu zahvalnost dugujemo Zoranu Simjanoviću koji nam je, za ovu priliku, ustupio svoju Filmsku svitu, čiji je autor.

Subota, 11. april – 21:00

TRIBINA „U KRUPNOM PLANU“, GOST: SVETOZAR CVETKOVIĆ

Onlajn na sajtu www.lkc.org.rs

Svetozar Cvetković, naš proslavljeni glumac i filmski producent, dugogodišnji upravnik Ateljea 212, gostovao je na tribini „U krupnom planu“ 26. maja 2017. godine. Govorio je o ključnim ličnostim i događajima u svojoj karijeri, glumačkom zanatu, značaju filmske umetnosti, festivala „LIFFE“ i leskovačkim porodičnim korenima. U osvrtu na uloge u kultnim ostvarenjima domaće kinematografije, među kojima su „Gorila se kupa u podne“, „Mister Montenegro“, „Na putu za Katangu“, „Vreme čuda“, naglasio je da su na njega uticali Makavejev, Žika Pavlović i „crni talas“, a da je jedan od najlepših i najemotivnijih filmova koje je snimio „Srećna Nova *49“ Stoleta Popova.