Muzej Leskovac: Otvaranje izložbe „Od snoviđenja do mita“, 06.11.2019. od 19,00h

Izložbe crteža iz fonda galerije „Lazar Vozarević“ iz Sremske Mitrovice, pod naslovom „Od snoviđenja do mita“ predstavlja deo crtačkog opusa Lazara Vozarevića i biće otvorena u sredu 6. novembra 2019. godine sa početkom u 19 časova u Narodnom muzeju u Leskovcu.

Izložbu čini 21 crtež i reč je o celokupnoj zbirci crteža, koja se nalazi u posedu matične galerije. Na izložbi će biti izloženi crteži iz svih perioda stvaranja Lazara Vozarevića (1951-1967), jednog od najvećih umetnika druge polovine XX veka u srpskoj umetnosti.

Stvarajući u posleratnom periodu Lazar Vozarević je bio jedan od onih umetnika, koji je ne samo sledio nego i utirao puteve srpskog modernizma. Tragajući za svojim stilom, u kristalizaciji umetničkih težnji i raznorodnih uticaja Vozarević će najveći značaj pridavati upravo crtežu. Kroz crtež je odmeravao kreativnu misao, eksperimentisao, uvodio novine i ono što je najvažnije tražio svoje mesto u slikarstvu. Kao jedna od najznačajnijih umetničkih pojava u srpskoj posleratnoj umetnosti Lazar Vozarević je obeležio šestu i sedmu deceniju HH veka stvorivši u domenu crteža antologijska dela i najviše domete u srpskoj modernoj umetosti.

Nakon otvaranja izložbe biće prikazan dokumentarni film „U zavičaju živeti posle smrti“, autora Igora Čolaka u sali za Naučne skupove Narodnog muzeja, dok će u Galeriji na spratu biti postavljena i izložba slika i crteža Ivice Kovačića – Štifle i mladog slikara Predraga Kovačića.