Narodni muzej u Leskovcu domaćin je ovogodišnje Svečane skupštine Muzejskog društva Srbije

Narodni muzej Leskovac ovogodišnji je domaćin godišnje Svečane skupštine Muzejskog društva Srbije, koja će biti održana u sredu, 18. maja 2022. godine u restoranu „Montale“, sa početkom u 12 sati.

Svečana skupština se održava tradicionalno i na njoj se svake godine uručuje nagrada „Mihailo Valtrović“. Pozdravnu reč na skupštini održaće Gordana Pajić, predsednica MDS i Nebojša Dimitrijević, direktor Narodnog muzeja Leskovac.

„Nagrada „Mihailo Valtrović“ dodeljuje se: muzejskim radnicima za životno delo, muzejima i muzejskim ustanovama za posebni doprinos unapređivanju i razvijanju muzejske delatnosti, kao i pojedincima ili autorskom timu za zapažene rezultate u stručnom radu tokom jedne kalendarske godine.

Nagrada se dodeljuje u spomen na Mihaila Valtrovića (1839–1915), arheologa, arhitektu i istoričara umetnosti, člana Srpske kraljevske akademije, profesora Velike škole, upravnika Narodnog muzeja i osnivača Srpskog arheološkog društva, kao i prvog srpskog muzeologa koji je postavio temelje sistematskom sakupljanju spomenika kulture na teritoriji Srbije.“ – preuzeto sa sajta Muzejskog društva Srbije.

Podsetimo Narodnom muzeju u Leskovcu ova nagrada dodeljena je pet puta, četiri puta smo njome proglašeni muzejem godine, dok su naše kolege arheolozi ovom nagadom proglašeni najboljim autorskim timom.