Narodno muzej Leskovac: Otvaranje izložbe „Arheologija Balkana u fokusu“ (03.04.2023.)

Pozivamo Vas na otvaranje izložbe „Arheologija Balkana u fokusu“ koje je zakazano za ponedeljak, 03. april 2023, sa početkom u 11 h u galeriji Narodnom muzeju u Leskovcu.
„Vizualizacija arheološkog nasleđa na Balkanu stavlja u centar pažnje region koji je na mnogo načina osnova za istoriju evropskog kontinenta. Jugoistočna Evropa je ključna regija u ljudskoj istoriji u kojoj se prvi put pojavljuju fundamentalni kulturni, društveni i tehnološki razvoji koji imaju trajan uticaj na Evropu i njena društva. Ovo čini region Balkana jednim od najuzbudljivijih i najizazovnijih područja za osnovna arheološka istraživanja. Austrijska akademija nauka može da se osvrne na dugu istraživačku tradiciju u jugoistočnoj Evropi, koju Austrijski arheološki institut nastavlja u bliskoj saradnji sa saradničkim partnerima iz raznih balkanskih zemalja. Između ostalog, biće prikazani i najnoviji rezultati iz neolitskog naselja Svinjarička Čuka. Ovde je srpsko-austrijski istraživački tim otkrio ostatke ranih neolitskih kuća koje su bile trajno naseljene ranim zemljoradničkim i stočarskim grupama. To je prvi dokaz trajne, fiksne arhitekture na ovim prostorima.“ – reči su dr Barbare Horejš.
Vladimir Stevanović, član srpskog dela istraživačkog tima ističe da izložba „Arheologija Balkana u fokusu“ nosi jednu specifičnu novinu, u odnosu na njena druga gostovanja. U pitanju je preko 60 eksponata sa arheološkog lokaliteta Svinjarička Čuka, koji će prvi put biti predstavljeni široj javnosti unutar nekog izložbenog prostora. Do sada su ove predmete mogli da vide samo kolege arheolozi, dok će od ponedeljka oni biti vidljivi i svim našim sugrađanima. U pitanju su predivne ljudske i životinjske figurine, žrtvenici, alatke, nakit i drugi predmeti iz perioda mlađeg kamenog doba. Za vizuelni identitet izložbe odgovorna je kustos Radmila Krstić.
Na otvaranju izložbe govoriće Nebojša Dimitrijević, direktor Narodnog muzeja u Leskovcu, dr Barbara Horejš, naučni direktor Arheološkog instituta Austrije, Vladimir Stevanović, viši kustos arheolog Narodnog muzeja u Leskovcu, a izložbu će ovoriti Kristijan Ebner, ambasador Austrije u Srbiji.
Izložba se realizuje u saradnji Austrijskog kulturnog foruma i Narodnog muzeja u Leskovcu.