Niš: Koncert „Luci care, luci belle“, 05.12.2017.

Koncert pod nazivom „Luci care, luci belle“ kamernog sastava „DAS QUARTETT“ u sastavu Mina Marković – sopran, Petar Bošković – tenor, Marko Milisavljević – bas-bariton (kao gost) i Anđela Stanković – klavir u klasi prof. Ane Veličković Igić, održaće se u utorak 05. decembra 2017. godine u 20 časova u Koncertno-izložbenom prostoru FU, Knjaževačka 2a. Ulaz na koncert je besplatan.

 

Mina Marković, sopran – Diplomirala na Bečkom Konzervatorijumu 2014. Sarađivala sa umetnicima kao što su KS Biserka Cvejić, Krista Ludvig, Angelika Kirhšlager, David Aronson, Marijana Mijanović, dr Teodore Korezi, Ivana Dragutinović Maričić, Sofija Pižurica idr. Kao solista nastupala sa „Collegium Musicum-om“, Krsmancem, orkestrom Bečkog Konzervatorijuma, horom i orkestrom „Harmonija“, Beogradskim baroknim solistima, orkestrom Nove Beogradske Opere, orkestrom „Stanislav Binički“, orkestrom Narodnog pozorišta u Beogradu i Simfonijskim orkestrom u Nišu uz dirigente poput Dragane Jovanović, Bilјane Todorović, Darinke Matić-Marović, Sohraba Kašefa, Kristijana Polaka, Predraga Gostu, Stefana Zekića, Milene Injac itd. Ostvarila je nekoliko uloga u Austriji, Srbiji i Crnoj Gori poput g-đice Zilberklang, Barbarine, Prve Karmelićanke, Anđelike („Orlando“), Bogorodice („Božićni kondak“ M. Marinkovića) itd. Dobitnica mnogih prvih nagrada na takmičenjima, kao i „Huawei“ stipendije. Od 2015. do 2017. član Operskog studija pri Narodnom pozorištu u Beogradu gde je nastupala kao Prva sestra milosnica („Sestra Anđelika“), Ida („Slepi miš“) i Papagena („Čarobna frula“) i na Gala koncertu Operskog studija 2017. Predsednik je udruženja „Barokni vitraž“ koje je dobitnik nagrade za projekat organizacije „Operosa“. Završila je master studije iz solo pevanja na Fakultetu umetnosti u Nišu u klasi prof. Aleksandre Ristić.

 

Petar Bošković, tenor – Rođen je u Nišu gde je završio osnovnu i srednju muzičku školu u klasi prof. Gordane Milošević. Osnovne i master studije solo pevanja studirao je na Univerzitetu umetnosti u klasi prof.mr Aleksandre Ristić. Imao je prilike da sarađuje i sa tenorom Zoranom Todorovićem. Dobitnik je mnogobrojinih nagrada. Nastupao je kao solista sa Niškim simfonijskim orkstrom na NIMUS-u i na raznim koncertima organizovanim od strane Fakulteta umetnosti. Nastupao je 2017. na Gala koncertu „Mladi operski talenti-Kosta Trkov“ sa Mekedonskim operskim i baletskim orkestrom. Sarađivao je sa raznim dirigentima kao što su: dr Suzana Kostić, dr Milena Injac, mr Zoran Stanisavlјević, mr Miroslav Ivanković, mr Dejan Savić, mr Dijana Ilkoska idr. U nedavno obnovlјenoj Niškoj operi nastupao je 2013. kao Blind u „Slepom mišu“ Johana Štrausa II, a 2014. kao Fiorelo u Rosinijevom „Sevilјskom berberinu“. U godini 2017. predstavio se sa jednom od glavnih uloga u „Slepom mišu“-sa ulogom Ajzenštajna. Takođe kao solista nastupao je sa Akademskim horom SKC-a (Fakultet umetnosti u Nišu) kome se pridružio tokom turneja po Srbiji, ali i inostranstvu (Turska, Polјska itd.).

 

Marko Milisavlјević, bas-bariton – Rođen je 1992. u Knjaževcu, gde započinje svoje osnovno muzičko obrazovanje u mš „Predrag Milošević“ i završava klavirski odsek u klasi prof. Zorana Jelenkovića. Pevanjem počinje tek u srednjoj školi u Nišu da se bavi. U klasi prof. Anite Ferlež-Eraković završava srednju školu kao đak generacije. Primlјen je na Fakultet umetnosti u Nišu u klasu prof. Aleksandre Ristić gde završava i master studije. Tokom svog školovanja je nastupao na mnogim festivalima i takmičenjima i osvojio mnogobrojne nagrade: dve orve nagrade na takmičenju „Lazar Jovanović“ u Beogradu, prva nagrada i laureat na takmičenju „Srpska solo pesma“ u Mladenovcu, dve prve nagrade, kao i nagrada za najlepši muški glas na takmičenju „Bruna Ššiler“ u Herceg Novom. Dobitnik je sertifikata priznanja Nјegovog Kralјevskog Visočanstva, Princa Aleksandra II Karađorđevića, kao i Rotari kluba. Kao dobitnik nagrade „Bruna Špiler“ imao je priliku da pohađa internacionalni kurs u Beskovu u Nemačkoj na kom su predavali prof. Snežana Brzaković i prof. Peter Maus (Univerzitet umetnosti u Berlinu). Nјegov operski debi je bila naslovna rola u opereti „Slepi miš“ u Narodnom pozorištu u Nišu. Interpretirao je i ulogu Don Basilija u Rosinijevoj operi „Sevilјski berberin“.

 

Anđela Stanković, klavir –  Rođena je u Prokuplјu 1993. Završila je osnovnu muzičku školu u Prokuplјu u klasi prof. Vladimira Drobnjaka, a srednju muzičku školu kao đak generacije u klasi prof. Nataše Petrović. Nјeni muzički počeci su označeni nastupima na dečjim festivalima širom zemlјe, uklјučujući i festival „Neka lјubav vlada Srbijom“ u Beogradu. Nastupala je i osvojila mnoge nagrade na takmičenjima i festivalima u Srbiji i van zemlјe: u Beogradu, Nišu, Vranju, Kovačici, Kragujevcu, Šapcu, Herceg Novom, Banja Luci, Bijelјini, Kavadarcima, Kavarni itd. Druga nagrada na Takmičenju mladih pijanista u Barleti (Italija) predstavlјa njen najveći uspeh. Bila je laureat u kategoriji kamerne muzike na takmičenju u Kavadarcima i na Takmičenju mladih pijanista u Nišu u kategoriji klavirski duo. Bila je prvi, kao i dobitnik specijalne nagrade, na takmičenju „Donne in musica” u Kragujevcu za izvođenje kompozicije „Tajni strah“ sa kvartetom „Belcanto” u maju 2017. Tokom iste godine je kao član trija „Eho“ osvojila prvu nagradu na takmičenju „Bruna Špiler“ u Herceg Novom. Ove godine je dobila prvu specijalnu nagradu za izvođenje kompozicije „Ruža“ Dore Pejačević na internacionalnom takmičenju „Donne in musica” u Kragujevcu. Pohađala je mnogobrojne kurseve Borisa Kralјevića, Jurija Kota, Đorđa Milojkovića, Aleksandre Pavlović, Miše Dacića idr. Nastupala je kao solista sa Niškim simfonijskim orkestrom i dirigentom mr Zoranom Stanisavlјevićem. Dobitnik je stipendije grada Prokuplјa, kao i republičke stipendije „Dositeja“. Trenutno je student master studija u klasi prof. Jovanke Aranđelović. Nјeni snimci se mogu naći i u diskografskom izdanju Fakulteta umetnosti u Nišu povodom ovogodišnjeg projekta „Unapređenje izvođečkih sposobnosti mladih muzičara“.