Nova zvezda svetske jazz scene stiže u Srbiju – Christian Scott na Nišvilu

Jedna od vodećih zvezda nove američke jazz scene (zajedno sa Kamasijem Vašingtonom) , trubač, kompozitor i producent Christian Scott – a Tunde Adjuah – nastupiće na predstojećem Nišville jazz festivalu – u petak 9. avgusta.  Kao bendlider Christian je objavio je 14 albuma i učestvovao još na dvadesetak, dva puta je dobio najprestižniju evropsku muzičku nagradu “Edison Award”  (2010. i 2012.) i dva puta bio nominovan za “Grammy” nagradu.

Christian Scot je prepoznatljiv  po svom jedinstvenom tonu, odnosno  “tehnici šaputanja”. Rođen je 1983. godine u kolevci džeza – Nju Orleansu. Počeo je da uči džez kada je imao 13 godina i to sa svojim ujakom poznatim saksofonistom Donaldom Harrisonom, koji je inače pre nešto više od 10 godina svirao na Nišvilu (specijalni gost trija gitariste Rodnija Džounsa), sa kojim je, kao šesnaestogodišnjak , imao diskografski debi na albumu “Paradise Found” , gde je osim trubačkih linija bio zadužen i za produkciju. Posle maturiranja u  Centru za kreativne umetnosti u Nju Orleansu, dobio je punu stipendiju za “Berkli akademiju”, gde je diplomirao 2004. godine sa specijalizacijom za komponovanje filmske muzike, a mentori su mu između ostalih bili i Charlie Lewis, Dave Santoro i Gary Burton. Tokom studija na najpoznatijoj džez školi na svetu, nastupao je i snimao sa najboljim studenttskim sastavima, a svojevrsna prekretnica bio je početak saradnje sa kompanijom “Concord Records”. Već prvi album “Rewind That” (2006) objavljen na toj etiketi nominovan je za Grammy nagradu. Svoje interesovanje za filmsku muziku izuzetno je uspešno realizovao u različtim projektima, a najčešće u filmovima koje je potpisao njegov brat blizanac Kiel Adrian Scott, perspektivni reditelj i štićenik čuvenog Spajkija Lija.  Prema američkoj medijskoj asocijaciji  NPR “Christian Scott  ovodi novu eru džeza”, a magazin “jazz times” ga je proglasio „Jazz’s young style God.“

Svojevrsno priznanje bio je i poziv Markusa Milera  da učestvuje na albumu “Tutu Revisited” (2011) – kojim je obeležemo četvrt veka od objavljivanja antologijskog albuma “Tutu” Milesa Davisa (na kojem je Marcus Miller ulestvovao i kao muzičar i kao producent). Album je odlično ocenjen, a kritičari su posebno istakli da je Christian Scott bio idealan izbor kao nosilac zastavštine legendarnog trubača. Scott je rodonačelnik “Stretch Music” – stila baziranog na džezu koji pokušava da “rastegne” ritmičke, melodijske i harmonske konvecncije u džezu, kako bi obuhvatio što više drugih muzičkih formi, jezika i kultura., a manifest tog pokreta bio je album iz 2015. godine “Strech Music” koji9 je naišao na oduševljenje i publike i kritike. To je ujedno bio i prvi album koji je pratila istoimena aplikacija – interaktivni muzički plejer koji omogućava muzičarima da u potpunosti kontrolišu svoje vežbanje, slušanje i iskuzustvo učenja, prilagođavanjem plejera njihovim specifičnim potrebanma i ciljevima. Za tu aplikaciju Christian je dobio nagradu “Jazz FM inovator godine” za 2016.  Iako važi za velikog inovatora Scott je 2017. godine objavio serijal od  tri albuma pod zajedničkim naslovom  “The Centennial Trilogy”  kojim je obeležio 100 godina od objavljivanja prvih džez snimaka. Ova trilogija, koja je odmah dospela na prvo mesto i-Tunes,  u svojoj srži je otrežnjujuća reevaluacija društvenih i političkih realnosti sveta kroz muziku, odnosno zvuk. Reč je o nizu ispovesti  koja i dalje muče kolektivno ljudsko iskustvo, kao što je ropstvo u Americi,  koncept zatvorskog industrijskog kompleksa, nesigurnost hrane, ksenofobija, imigracija, klimatske promene, seksualna orijentacija i rodna nejednakost, fašizam, povratak demagogije…

Na spisku istaknutih muzičara različitih stilova sa kojima je Christian sarađivao su i Prince, McCoy Tyner, Thom Yorke (Radiohead), Flea (RHCP), Eddie Palmieri, reperi Mos Def, Talib Kweli, Vic Mensa….a članica njegovog benad jedno vreme je bila i Esperanza Spalding.

Osim muzike za dokumentarne filmove, Christian Scott je snimao i reklame za poznate brendove ( satovi “Tag Heuer”, odeća “Gap”) kao i muziku za ESPN Centar. Prepoznatljiv je i po saradnji sa kompanijom “Adam’s instruments” za koju je dizajnirao liniju instrumenata (Siren Trumpet, Sirenette i Reverse Flugelhorn) koji su doneli revoluciju u dizajnu limenih duvačkih instrumenata.

Nastup na Nišvilu biće i prilika da tokom svetske turneje koja tokom leta obuhvata nastupe u Kini, Japanu, Sjedinjenim Državama, Kanadi, Švajcarskoj (Montreux), Francuskoj (Marciac)… i na Nišvilu predstavi novi album  “Ancestral Recall”, objavljen pre dva meseca, a na kojem u naslovnoj kompoziciji gostuje reper, pevač, pisac glumac, ali pre svega cenjeni “slam” pesnik Saul Williams.

Christian Scott: Performing Songs From The Centennial Trilogy | JAZZ NIGHT IN AMERICA

JKLC 20100810 ChristianScottAngola Concert