OĐILA u Leskovcu 26.04.2023.

U organizaciji Leskovačkog kulturnog centra u sredu, 26. aprila 2023. godine u 20 časova u sali Narodnog pozorišta Leskovac biće održan koncert grupe Ođila.

Od svog formiranja grupa OĐILA izvodi širom sveta prepoznatljivu romsku muziku, oslanjajući se  na tradiciju teatra “Romen” iz Moskve i muziku iz legendarnih filmova Cigani lete u nebo, Moja slatka umiljata zver itd. Mediji u Srbiji ali i u mnogim drugim državama,  često su “Ođilu” predstavljali kao autentični ciganski bend iz Moskve, što dovoljno svedoči o perfekciji članova grupe u izvođenju romske muzike.

Od 1983. do 1990. godine grupa je objavila tri albuma (dva zlatna). Na trećem, zabeležena je muzika iz filmova Tamna strana sunca, Drugi čovek i Osmi dan u nedelji, u kojima su članovi bili ne samo muzičari već i glumci. (Spoj muzike i glume specifičan je i za pozorišnu predstavu Letimo, srešćemo se, u režiji Steve Žigona). U istom periodu, “Ođila” je osvojila i nagradu “Orfej” za najbolju ploču po izboru JRT-a, kao i evropsku nagradu za najbolju pesmu (Solniška) na Takmičenju za najbolji radio-snimak u Evropi.

“Ođila” je priređivala koncerte u svim značajnijim dvoranama bivše Jugoslaviji. Zapažene nastupe grupa je održala i u Kolarčevoj zadužbini, kao i u Mariborskom pozorištu i to kao prvi muzički sastav koji je koncertirao u ovom teatru od njegovog osnivanja. Ansambl je predstavljao Jugoslaviju na Svetskom festivalu romske muzike 1988. Godine u Londonu gde je dobio više priznanja i pohvala, čak i od članova grupe “Gipsy Kings”. “Ođila” se slušala ne samo širom Evrope, već i izvan nje, sve do Dalekog istoka (J. Koreja, Singapur). Prošlog leta je održano nekoliko fenomenalnih koncerata medju kojima se  ističe koncert u okviru BELEF-a u Kapetan Mišinom zdanju pred rekordnim brojem posetilaca.

Koncert u Leskovcu se održava u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra. Poslednji put je grupa Ođila nastupala u našem gradu daleke 1993. godine.

Ulaznice po ceni od 1000 dinara mogu se nabaviti na biletari Leskovačkmog kulturnog centra od 8 do 20 časova.