Predavanje „Familija Vlade Ilića – najuticajnija porodica srpskog Mančestera” Saše Stankovića

U četvrtak, 15. septembra 2022. godine u 18.00 sati u Čitaonici Narodne biblioteke „Radoje Domanović“ u Leskovcu biće održano predavanje  “FAMILIJA VLADE ILIĆA – NAJUTICAJNIJA PORODICA SRPSKOG MANČESTERA” Saše Stankovića, profesora srpskog jezika i književnosti, autora monografije o prvom modernom gradonačelniku Beograda. U programu učestvuje i dr Ivan Becić, istoričar. Predavanje se organizuje u okviru bibliotečkog programa „Zavičajnost“ povodom 140 godina od rođenja Vlade Ilića. Ulaz je slobodan.

Vladimir (Vlada) Ilić, najmlađi sin Koste Mumdžije. Osnovno obrazovanje je stekao u Vlasotincu. Po završetku Leskovačke gimnazije, učio je Trgovačku akademiju u Beču, a uže stručno obrazovanje u tekstilnoj industriji na Višoj školi u Ahenu. Prvi je tekstilni industrijalac iz tadašnje Srbije sa akademskim obrazovanjem, a pouzdano se zna da je govorio francuski i nemački, po nekim svedočenjima i engleski jezik. Vlada Ilić se oženio Olgom (Cicom) Jovanović Dunđerski, unukom čuvenog vojvođanskog veleposednika Lazara Dunđerskog. Inače, Olgina tetka bila je prelepa Lenka Dunđerski, čiju je lepotu poetski ovekovečio Laza Kostić. Venčani kum Vlade i Olge bio je lično kralj Aleksandar I  Karađorđević. Gradonačelnik Vlada Ilić proveo je na čelu Beograda od 10. januara 1935. do 13. septembra 1939. godine. Za vreme njegovog mandata prestonica je dobila: Pančevački most, Zoološki vrt, Beogradski sajam, temelje Hrama Svetog Save, tramvajsku vezu Zemuna sa Beogradom, Vukov spomenik, desetak novih osnovnih i srednjih škola, Gradsku polikliniku, Polikliniku za kožne i venerične bolesti, Dom dečje zaštite u Zvečanskoj…

Saša Z. Stanković, profesor srpskog jezika i književnosti. Prvu samostalu knjigu proze „Dvadeset žuljeva“ objavio je 2010. godine. Napisao je monografiju o Vladi Iliću „Prvi moderni gradonačelnik Beograda“, koja ima tri izadanja (2017), a po kojoj je RTS uradila radio-dramu i snima se dokumentarni film. Priredio je „Oratim da ne patim“, prvu antologiju savremene poezije na prizrensko-timočkom dijalektu. Do sada ima pedesetak objavljenih bibliografskih jedinica brojnim časopisima. Dobitnik je više književnih nagrada.

Dr Ivan Becić, istoričar. Doktorirao je 2009. godine na katedri za Istoriju Jugoslavije, na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Saradnik je na nekoliko naučnih projekata i organizator ili učesnik većeg broja seminara u zemlji i inostranstvu. Autor je preko 100 bibliografskih jedinica: dve monografije, jednog udžbenika za srednju školu, više naučnih članaka i priloga objavljenih u naučnim časopisima i zbornicima.