Predavanje i izložba u Leskovcu: Evropska i srpska kulturna baština

Narodna biblioteka „Radoje Domanović“  u Leskovcu i EU info kutak Niš  organizuju akademsko predavanje, pod nazivom „Evropska i srpska kulturna baština“, koje će održati doc. dr Jelena Petković. Događaj će biti održan 11. oktobra od 17 sati u Narodnoj biblioteci u Leskovcu – Bulevar oslobođenja 61.

Na predavanju će se govoriti o karakteristikama evropske i srpske kulture i tradicije, o tome da li su tradicije prepreka ili podsticaj društvenih promena, (dis)kontinuitetu razvoja naše kulture, životu u multikulturalnom društvu, izazovima globalnog društva.

Akademska predavanja su jedna od aktivnosti koje EU info kutak Niš tradicionalno organizuje. Ideja je da se važne i zanimljive teme približe građanima i „izmeste“ iz akademskih krugova. Svi predavači u okviru akademskih predavanja su univerzitetski profesori.

Ovom prilikom, u Biblioteci u Leskovcu biće otvorena izložba „Pozdravi iz Srbije“, koju su pripremili Delegacija EU u Srbiji i EU info mreža, o mestima kulturnog nasleđa u Srbiji. Izložba obuhvata devet lokaliteta koji su podržani ili obnovljeni sredstvima EU: Tvrđava u Baču, Jugoslovenska kinoteka u Beogradu, Rajkova pećina kod Majdanpeka, Tvrđava u Pirotu, Crkva brvnara na Zlatiboru, Golubačka tvrđava, Rajačke pimnice, Sinagoga u Subotici i Feliks Romulijana kod Zaječara.

Dr Jelena Petković je docent na Departmanu za sociologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu, gde je završila osnovne, magistarske i doktorske studije sociologije. Učestvuje u izvođenju nastave na svim nivoima akademskih studija sociologije u okviru više obaveznih i izbornih predmeta. Svoju profesionalnu pažnju i naučno-istraživačko interesovanje orijentiše ka problemima iz oblasti sociologije kulture, sociokulturne antropologije, kulturologije, sociologije grada. Koautor je monografije nacionalnog značaja, objavila je više od tridesetak autorskih i koautorskih naučnih i stručnih radova u naučnim časopisima, kao i u zbornicima nacionalnog i međunarodnog značaja.

Prisustvo predavanju u Leskovcu je besplatno, ali je iz organizacionih razloga potrebno da zainteresovani potvrde svoj dolazak, najkasnije do 10. oktobra u 15 sati, na officenis@euinfo.rs ili broj telefona 018/254-461.