UPOZNAJTE PRAISTORIJSKOG ČOVEKA IZ LEPENSKOG VIRA

                  PROJEKAT METAHUMAN U KREATIVNOM CENTRU U LESKOVCU

Nakon svetske premijere inovacije iz Srbije na Expo 2020 Dubai i izložbe u Narodnom muzeju Srbije u Beogradu  – MetaHuman čovek, koji je zaista živeo pre 10.000 godina, biće predstavljen publici u Leskovcu

Nakon ogromne pažnje svetske i domaće javnosti koju je doživeo predstavljanjem na Svetskoj izložbi u Dubaiju i u Narodnom muzeju Srbije, projekat “Prehistoric MetaHuman” – virtuelno oživljavanje praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira, premijerno je predstavljen i publici u Leskovcu.

 Postavka će u novootvorenom Digitalnom kulturnom centru, koji je deo Leskovačkog kulturnog centra posvećen savremenoj kulturi i kreativnim industrijama, trajati do 18. maja. Svi posetioci biće deo naučne i digitalne revolucije, budući da je u pitanju inovativni projekat srpskih naučnika i inovatora, realizovan uz podršku nacionalne platforme Srbija stvara.

U sklopu predstavljanja projekta, 21. aprila, biće održan i razgovor sa prof. dr Sofijom Stefanović sa Filozofskog fakulteta u Beogradu na temu: “Kako je praistorijski čovek spojio nauku i gejming industriju?”

Prvi put u istoriji čovečanstva, verno prikazano digitalno lice praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira, animirano je i “oživljeno” uz pomoć vrhunske Metahuman tehnologije, razvijene u Srbiji. Grupa naučnika i inovatora iz Srbije na čelu sa prof. dr Sofijom Stefanović prvo je na bazi analize iskopanih kostiju uradila realističan 3D model lobanje praistorijskog čoveka, a potom je uz pomoć vrhunske MetaHuman tehnologije – koju je razvila domaća gejming kompanija “3lateral” iz Novog Sada (deo “Epic games”) i Unreal Engine-a softvera – praistorijski čovek virtuleno i “oživeo”.

Osim ovog revolucionarnog projekta svi posetioci biće u prilici i da u virtuelnoj realnosti (VR) posete neku od izložbi kojima je Srbija u Dubaiju predstavila neka od najvećih dostignuća naših naučnika, poput Nikole Tesle, Mihaila Pupina ili dela Nadežde Petrović i nacionalno blago Narodnog muzeja Srbije.