Zaštita dece u vremenu deljenja

Kako su društveni mediji promenili način na koji roditelji podižu decu?

Roditelji sve češće stvaraju prve digitalne otiske svoje dece. U Sjedinjenim Državama, velika većina dvogodišnjaka – više od 90 odsto njih, prema istraživanju iz 2010. godine – već imaju prisustvo na internetu. Više od 80 procenata beba mlađih od dve godine već je i na društvenim medijima. Mnoga deca debituju na internetu preko ultrazvučnih slika objavljenim na Facebook-u, pre nego što su se čak i rodila.

Dakle korišćenje društvenih medija dramatično se povećalo, a deca često imaju digitalne otiske mnogo pre nego što urade svoj prvi korak. Stručni izvori pružaju smernice roditeljima da razumeju društvene medije, prate njihovu upotrebu i daju savete za njihovo korišćenja.

„Vrlo retko je da roditelji deluju zlonamerno, ali često nisu razmišljali o potencijalnom dometu ili dugovečnosti onoga što se dešava sa informacijama koje objavljuju“, kaže Stacei Steinberg, profesor prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Floridi i pomoćnik direktora školskog Centra za decu i porodice. „One se mogu iskoristiti za krađu identiteta, mogu se kopirati na sajtovima predatora, mogu biti zloupotrebljene od drugih na razne načine. Studija koju je provela Komisija za eSafeti australijske vlade utvrdila je da su približno 50% slika koje su deljene na pedofilskim sajtovima, uzete sa stranica društvenih medija“ – upozorava Steinberg.

Kada roditelji dele informacije o svojoj deci online, oni to čine bez saglasnosti njihovih dece. Deljenje fotografija dece na internetu može biti divno iskustvo i način povezivanja sa drugim roditeljima. Ali morate biti spremni da budete odgovorni za ono što objavite.

„Količina informacija koja se nalazi u digitalnom svetu o našoj deci u samo nekoliko godina je zapanjujuća“, kaže dr Keith, profesor pedijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Floridi. „Roditelji često razmišljaju o tome kako najbolje zaštititi decu dok dete koristi internet. Međutim, roditelji – uključujući i mene, u početku – uvek ne razmišljaju kako njihova vlastita upotreba društvenih medija može uticati na dobrobit svoje dece.“

Pedijatri se moraju više zalagati kako bi povećali svest među roditeljima, kako bi zaštitili online identitet deteta. „Moramo razmisliti dvaput pre objavljivanja, pre nego što pritisnemo“ podeli „na svojim digitalnim uređajima. Takođe nikada ne treba deliti slike koje pokazuju vaši decu bez odeće, nije preporučljivo ni da se deli lokacija vašeg deteta u postu.

Kad god čujemo „društveni mediji i roditelje“, razmišljamo o roditeljima koji objavljuju slike svoje dece – i svakodnevne i brojene informacije o onome što su nacrtali, pojeli, obukli, rekli, uradili- ukratko, roditelji preko društvenh medija skreću pažnju sa njih, i stavljaju u centar pažnje svoje dete koja je zauvek zarobljeno u digitalnom svetu.

“Roditeljstvo polako postaje takmičenje – kažu analitičari Quartz web magzina, a deca pokušavaju nastaviti sa ambicijama svojih roditelja. Svi se danas utrkuju ko će imati što više lajkova.”

“Roditeljstvo je izazovni zadatak. Ovo je verovatno i razlog zašto roditelji imaju tendenciju da nadgledaju ili se angažuju u narcističkom, egzibicionističkom ponašanju: “Pokazati svim kako smo dobri roditelji”.

“Zašto treba da zavisimo od mišljenja i lajkova ljudi na mreži dok podižemo decu?” Pitaju se na ovom portalu.