Leskovački klub čitalaca: Spisak nagradjenih za najbolje aforizme

Konkurs za najbolje aforizme se već drugu godinu za redom održava u okviru festivala humora i satire „Satirična leskovačka mućkalica (SLEM)“, na kome se između ostalog, uručuju nagrade autorima najboljih aforizama.
Ovogodišnji konkurs je trajao od 1. jula do 15. avgusta i bio je otvoren ne samo za autore iz Srbije, već i za autore iz inostranstva. Predvideli smo tri nagrade za najbolje autore i specijalnu nagradu „Miodrag Stojanović Dunđer“. Prispelo je 65 radova, od čega je 64 ušlo u razmatranje. Konkursom smo takođe pozvali i pojedince i kulturne ustanove sa teritorije Jablaničkog okruga da učestvuju u predlaganju autora za nagradu „Diploma Žak Konfino“, koju dodeljujemo za poseban doprinos humoru i satiri autoru iz Leskovca.
Na sastanku održanom 15. septembra 2016. godine članovi žirija (prof. dr Dragomir Radovanović književnik, Zoran Jovanović aforističar i pesnik, Mira Đermanović književnica i Dragan Stošić predsednik Leskovačkog kluba čitalaca, koji je organizator festivala), izabrali su tri najbolja aforizma, kao i aforizam čijem će autoru biti uručena specijalna nagrada „Miodrag Stojanović Dunđer“. Rezultati konkursa su sledeći:
Prvu nagradu dobio je Ljubisav Grujić iz Požarevca za aforizam „TEŠKO JE ŽIVETI OD PRVOG DO PRVOG. MNOGO BOLJE ŽIVE ONI KOJI ŽIVE OD DRUGOG!“
Drugu nagradu dobio je Ninus Nestorović iz Novog Sada za aforizam „OVDE SU SAMO PSIHIJATRIJSKI SLUČAJEVI OSTVARENE LIČNOSTI. ŠTO UMISLE, TO I BUDE“.
Treću nagradu dobio je Živan Lukić iz Beograda za aforizam „KOD NAS JE UVEK VLADAO ISTI KULT, SAMO SU SE LIČNOSTI MENJALE“.
Nagradu „Miodrag Stojanović Dunđer“ dobio je Petar Jovanović iz Beograda za aforizam „BIJE IH LOŠ GLAS, USKORO ĆE I GLASAČI“.
Zadatak žirija da izabere ovogodišnjeg laureata nagrade „Diploma Žak Konfino“, koja se dodeljuje leskovačkim autorima za specijalan doprinos u oblasti satire i humora, nije bio uopšte lak. Iako je razmatran predlog da se posthumno dodeli nagrada Miodragu Veličkoviću, karikaturisti međunarodnog ugleda, novinaru, humoristi i autoru brojnih aforizama, članovi žirija su tek na drugom sastanku po redu, tačnije 27. septembra, većinom glasova nagradu dodelili Danilu Kociću, piscu, novinaru i autoru aforizama, koji je tokom trajanja konkursa dva puta bio predložen za kandidata za ovu nagradu.
Što se programa festivala tiče, on je još uvek u preliminarnom obliku, ali ono što sa sigurnošću možemo nagovestiti, to je da će leskovačka publika uživati u dvodnevnom humorističkom programu, u okviru koga ćemo predstaviti aktuelnu leskovačku humorističku scenu i napraviti osvrt na naše nekadašnje humoriste. Festivalu će prisustvovati svi nagrađeni autori i tom prilikom će im biti uručene nagrade, a program će posebno oplemeniti izložba karikatura Dobrosava Boba Živkovića, čiju će postavku građani Leskovca moći da pogledaju i narednih deset dana nakon festivala.
Organizator festivala je Leskovački klub čitalaca, a festival je finansijski podržan od strane Grada.