Dani Vlasotinca – 19.-24.05.2018. – PROGRAM

Muzički festival Vlasinko proleće, litija od crkve do krsta posle 70 godina, izložba ličnih predmeta Hristifora Crnilovića i koncert duhovne muzike Danice Krstić  najvažnije su novine koje će obeležiti manifestaciju „Dani Vlasotinca“, koja se organizuje povodom obeležavanja gradske slave – Prenosa moštiju Svetog oca Nikole, u narodu poznatije kao „letnji“ Sveti Nikola. Istovremeno, u okviru „Dana Vlasotinca“ održaće se i sada već tradicionalna manifestacija Noć muzeja.

„Dani Vlasotinca“ počinju u subotu 19.maja u 11 sati, u Sobi stare srpske grafike u muzeju, Međunarodnim muzičkim festivalom „Vlasinsko proleće“. Ovaj festival, koji organizuje Udruženje muzičkih i baletskih pedagoga Srbije, prvi put će biti organizovano van prestonice. Takmičarske kategorije su violina i gitara.

S obzirom na to da je tema ovogodišnje noći muzeja Pobede i pobednici, program se nastavlja u 18 sati u galeriji  Kulturnog centra, dodelom nagrada pobednicima konkursa za najbolju pesmu, priču i video klip na prizrensko-timočkom dijalektu. Nakon toga, u 19 sati u muzeju počinje koncert pobednika festivala Vlasinsko proleće a u 21 sat na istom mestu predavanje na temu „Decembarska grupa i njen doprinos srpskom slikarstvu  šeste decenije“ koje će održati prof.dr Srđan Marković. Nakon toga sledi projekcija filma Kristijan Nebojše Ilića, a do 1 sat posle ponoći trajaće razgledanje stalnih postavki u vlasotinačkom muzeju.

U ponedeljak 21.maja u porti vlasotinačke crkve koncert duhovne i etno muzike održaće vokalna solistkinja Danica Krstić, koja u Vlasotince dolazi pravo sa Evrovizije gde je predstavljala Srbiju sa grupom Sanja Ilić i Balkanika.

Na dan slave, u utorak 22.maja nakon liturgije iz crkve u 9.30 kreće litija koja je poslednji put prošla ulicama Vlasotinca pre 70 godina – 1948.godine. Kod krsta će se, u 11 sati, obaviti rezanje slavskog kolača. Istog dana u 19 sati u galeriji na keju  biće izloženi lični predmeti Hristifora Crnilovića, doneti iz Makakove kuće u Beogradu, gde se čuvaju, a o počecima čuvenog etnologa govoriće autor izložbe Jelena Tucaković i muzejski savetnik Vesna Bižić Omčikus. Izložba će biti otvorena do 1.juna.

„Dani Vlasotinca“ završavaju se u četvrtak 24.maja, promocijom romana Cepanje duše, autora Jelene Milenković koja će se održatu u dvorištu Kulturnog centra s početkom u 19 sati. Organizator manifestacije je Kulturni centar, a pokrovitelj opština Vlasotince.