FILM „MARATONCI TRČE POČASNI KRUG“ U BIOSKOPU LKC-a 16.05.2018.

Digitalno restaurirana verzija filma „Maratonci trče počasni krug“, po scenariju Dušana Kovačevića, a u režiji Slobodana Šijana, u okviru projekta „Vip Kinoteka“, biće prikazana u sredu, 16. maja 2018. godine, u Bioskopu Leskovačkog kulturnog centra u 17 časova. Ulaz slobodan.

Film “Maratonci trče počasni krug” je klasik domaće kinematografije iz 1982. koji je režirao Slobodan Šijan prema scenariju koji je napisao Dušan Kovačević. Glavne uloge tumače Bogdan Diklić, Danilo Bata Stojković, Pavle Vujisić, Mija Aleksić, Milivoje Mića Tomić, Zoran Radmilović i Jelisaveta Seka Sablić. Radnja je smeštena u 1935. godinu, posle atentata na kralja Aleksandra u Marseju, u maloj srpskoj palanci. Porodica Topalović ima pet generacija muškaraca, koji se bave prodajom pogrebne opreme i grobarskim poslom i svađaju oko nasledstva upravo preminulog Pantelije Topalovića, osnivača porodične pogrebne firme.

“Maratonci” su vremenom stekli status kultnog filma i često ocenjivani kao jedan od najboljih srpskih, odnosno jugoslovenskih filmova. Citati iz filma su prepoznatljivi i odomaćeni u svakodnevnom govoru.

Ovim filmom nastavljen je proces digitalne restauracije kultnih filmova domaće kinematografije, u okviru projekta „VIP kinoteka“. Do kraja ove godine, u okviru ovog projekta, biće digitalno restaurirano još šest filmskih ostvarenja koja su obeležila srpsku i regionalnu kinematografiju.