Gradska kuća u Leskovcu

VLUU L100, M100 / Samsung L100, M100

Jedna je od najlepših starih kuća u Leskovcu. Postoji više od sto pedeset godina i predstavlja izrazit primer kuće balkanskog stila. Izgrađena je u drugoj polovini XIX veka i pripadala je uglednoj porodici Dimitrijević.

Sastoji se od prizemlja i sprata. U kuću se ulazi iz prostranog dvorišta sa južne strane, prema kojoj je i izgled zgrade živopisniji i bogatiji. U unutrašnjosti, desno od predvorja su dve sobe – jedna je posvećena leskovačkom književniku Žaku Konfinu, a u drugoj je uređen izgled kuhinje iz XIX veka.

Drvenim stepenicama stiže se na sprat. Iz prostranog vestibila ulazi se u četiri sobe (dve na erkerima): kandil-soba, salon, radna soba i devojačka soba. U sastavu vestibila je divanhana opremljena minderlucima i jastucima. Sobe su zagrevane iz saračana – malih prostorija koje su se nalazile između dve sobe. Tavanice i dolapi po sobama dekorisani su drvenom rezbarijom. U kući je stalna etnološka postavka koja predstavlja rekonstrukciju enterijera kuća s kraja XIX i početka XX veka u Leskovcu.

Rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture 1948. godine Gradska kuća stavljena je pod zaštitu države.