Turneja Hleb teatra po Srbiji

9. Novembra od 19:00 u saradnji Hleb teatra i udruženja građana “I Ja se Pitam” u Leskovačkom Centru za stručno usavršavanje i obrazovanje (preko puta OŠ Svetozar Marković) biće izvedena predstava “Marija Ručara”.

Predstava „Marija Ručara“ Hleb teatra izvedena je premijerno krajem 2021. godine u Kulturnom centru Magacin. Reč je o scenskoj interpretaciji istoimene poeme Aleksandra Vuča i Dušana Matića iz 1935.godine.

Zahvaljujući podršci fondacije Rekonstrukcija ženski fond, kao i podršci festivala Na sopstveni pogon Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, predstava će u novembru proputovati Srbijom i imati šest izvođenja u Kulturnim centrima i drugim prostorima u Zrenjaninu, Šapcu, Leskovcu, Kruševcu, Nišu i Smederevu.

Ovaj niz igranja započinje u oktobru u Beogradu, kada će 29.10. na Fakultetu dramskih umetnosti predstava biti izveden kao deo Oktobarskog salona,  predstavljajući rad nezavisne kulturne scene i festival Na sopstveni pogon.

Poema Marija Ručara je izašla u Knjižarnici „Svetlost“ Lazara P. Vukićevića iz Beograda,  ali je još pre puštanja u prodaju bila zabranjena, a nepovezani primerci uništeni. Poema predstavlja vrhunsko reprezentativno delo srpskog nadrealizma koje u sebi sažima avangardne tendencije tridesetih godina 20. veka. Kao takva, ova poema svedoči o razvoju moderne umetnosti u Beogradu, te o značaju ovog grada kao jednog od evropskih centara avangardne umetnosti.

Posebno je potrebno istaći da je način na koji je ostvarena  inscenacija poeme Marije Ručara, u stilu brehtovskog epskog pozorišta, u saglasju sa istorijskim kontekstom u kome je ovo delo nastalo, a informisano je najnovijim istraživanjima kulture, književnosti i umetnosti ovog perioda. Predstava  predstavlja i rezultat umetničkih istraživanja ansambla Hleb teatra, koje predstavu stvaralo mesecima u Kulturnom centru Magacin. Sama interpretacija poeme je prožeta dokumentarističkim materijalom koji se tiče položaja radnica u Srbiji danas, stoga „Marija Ručara“ i u sadašnjem vremenu snažno progovara o položaju žene, radnice i predstavlja jasan krik obespravljene žene.

U predstavi igraju Marta Keler, u ulozi Marije Ručare, Jugoslav Hadžić, Danilo Karapandža, kao i Sanja Krsmanović Tasić, koja je i rediteljka predstave.

Ulaz je na svim igranjima slobodan.