Dani Nikolaja Timčenka – PROGRAM (10.-12.12.2020.) i saopštenje Upravnog odbora

DANI NIKOLAJA TIMČENKA
10–12. decembar 2020.

PROGRAM

Četvrtak, 10. decembar

Leskovački kulturni centar
OTVARANjE DANA NIKOLAJA TIMČENKA
Jovan Pejčić, predsednik Zadužbine

Predstavljanje izdanja za 2020. godinu
Nikolaj Timčenko
ISKUSTVA I ISKUŠENjA KRITIČKE REČI
Prir. Natalija Ludoški
(Zadužbina „Nikolaj Timčenko“, 2020)

Petak, 11. decembar

Narodna biblioteka „Radoje Domanović“
Predstavljanje izdanja za 2020. godinu
NIKOLAJ TIMČENKO U SVOME I U NOVOM DOBU.
Zbornik
Prir. Jovan Pejčić / Vladimir Mičić
(Zadužbina „Nikolaj Timčenko“, 2020)

Predstavljanje izdanja za 2020. godinu
Marta Frajnd
ZNANI I NEZNANI
Eseji o srpskoj drami devetnaestog veka
(Zadužbina „Nikolaj Timčenko“, 2020)

Subota, 12. decembar

Legat „Nikolaj Timčenko“
DODELA NAGRADE „NIKOLAJ TIMČENKO“
Jovan Pejčić: POJMOVI, PERIODI, POLEMIKE,
nagrađena knjiga Jovana Popova
Jovan Popov: BESEDA DOBITNIKA

Bili su predviđeni sledeći učesnici (azbučno):
Jovan Bukelić, Sunčica Denić, Dragan Žunić,
Dušan A. Janjić, Natalija Ludoški, Srđan Marković, Adrijana Marčetić, Vladimir Mičić, Biljana Mičić, Jovan Mladenović, Marko Nedić, Zorica Nestorović,
Milivoj Nenin, Jovan Pejčić, Jovan Popov, Dragan Radović,
Jovica Stojanović, Saša Stojanović, Marta Frajnd

ZAJEDNIČKO SAOPŠTENjE PREDSEDNIKA UPRAVNOG ODBORA I UPRAVITELjA ZADUŽBINE „NIKOLAJ TIMČENKO“

Zbog situacije izazavane pandemijim virusa COVID 19 održavanje manifestacije Dani Nikolaja Timčenka za godinu 2020. biće realizovano u znatno izmenjenom obliku.
Umesto tradicionalnog okupljanja univerzitetskih profesora, književnih stvaralaca i eminentnih kritičara, ove godine Zadužbina „Nikolaj Timčenko” je sve aktivnosti koje tradicionalno sprovodi tokom manifestacije odložila do daljeg i svoju aktivnost usmerila ka izdavačkoj delatnosti.
Ove godine Zadužbina je objavila knjigu Nikolaja Timčenka Iskustva i iskušenja kritičke reči. Knjigu je priredila Natalija Ludoški.
Zadužbina je objavila i knjigu prošlogodišnjeg laureata Marte Frajnd Znani i neznani.
Objavljen je i zbornika radova Nikolaj Timčenko u svome i u novom dobu, čime je simbolično zatvoren krug kojim je opisan petnaestogodišnji rad Zadužbine. U ovom zborniku našli su se radovi značajnih istoričara književnosti, književnih kritičara, prijatelja i saradnika Zadužbine. Pored toga što zbornik predstavlja značajan prilog osvetljavanju ličnosti i dela Nikolaja Timčenka, samim tim i značajan prilog proučavanju književnonaučne misli kod nas, ovaj sabornik tekstova za ljude okupljene oko Zadužbine ima i naročitu ličnu notu. Naime, tokom proteklih petnaest godina Zadužbina je ostala bez osnivača i nekih bliskih saradnika. Napustili su nas Ružica Timčenko, čijom je voljom Zadužbina nastala, Slobodan Kostić Kosta i Predrag Stajić, koji su ostavili značajan trag u njenom radu. Napustili su nas i Nikola Milošević, Saša Hadži Tančić, Dušan Stošić, Dragan Tasić, dragi prijatelji Nikolaja Timčenka, koji su svojim radom značajno doprineli afirmaciji njegovog rada na polju nauke i kulture. Njihov odlazak nemerljiv je gubitak za Zadužbinu, te je objavljivanje zbornika bio simboličan način da ih još jednom okupimo oko imena i dela Nikolaja Timčenka.

Nastavljajući rad na polju nauke o književnosti Zadužbina je i ove godine dodelila Nagradu „Nikolaj Timčenko”. Žiri, koji je radio u sastavu: Jovan Pejčić, predsednik Zadužbine „Nikolaj Timčenko“ – predsednik, Dragan Žunić, profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Nišu – član, i Biljana Mičić, profesor Gimnazije u Leskovcu – član, jednoglasno je, na svojoj završnoj sednici održanoj 25. novembra 2020. godine, odlučio da dobitnik Nagrade „Nikolaj Timčenko“, namenje-ne najboljim srpskim delima iz oblasti nauke o književnosti – što znači: za kriti-ku, teoriju, istoriju i uporedno proučavanje literature, kojima se Nikolaj Timčenko celog života bavio – za 2020. godinu bude Jovan Popov.
Jovan Popov je dvanaesti laureat ove prestižne nagrade, koja se dodeljuje za najbolju knjigu iz oblasti srpske esejistike, istorije i teorije književnosti. U pitanju je delo Pojmovi, periodi, polemike. Objavila ga je ove, 2020. godine Srpska književna zadruga.
JOVAN POPOV (1962) značajno je ime savremene srpske teorije i istorije književnosti, istaknuti komparativist i prevodilac. Polja njegovih naučnoknjiževnih interesovanja široka su i raznostrana: osnovi nauke o književnosti i istorijat njenih modela i paradigmi, pojam opšte književnosti, teorija i praksa čitanja, podele i smisao terminoloških identiteta književnih pravaca i epoha, poetika klasicističkog romana, problemi prevođenja, dvoboj kao literarni motiv, tematske analogije među drevnom i modernom, evropskom i srpskom književnošću (osobito dramskom)…
Knjiga Pojmovi, periodi, polemike, kojoj je ove godine pripala Nagrada „Nikolaj Timčenko“ za najbolje delo u oblasti nauke o književnosti, u izvesnom afirmativnom smislu sažima raspon pomenutih tema i ideja koncentrišući ih oko pitanja pojmovno-teorijskih, periodizacijskih i analitičko-kritičkih načela kako opšte, tako i nacionalne srpske književne hermeneutike. Knjiga je, kao što se iz njenog naslova vidi, trodelna. Karakter joj je koliko teorijski, toliko analitički. Ona u jednakoj meri osvetljava prirodu i kontekst svetske i domaće teorijskoliterarne problematike, pri čemu se u odnosu na tradicionalna i savremena rešenja često zauzima odrešit polemički stav.

Sve aktivnosti koje se tradicionalno organizuju tokom Dana Nikolaja Timčenka biće sprovedene kada to epidemiološke prilike dozvole. Do tada će na sajtu Leskovačkog kulturnog centra i Narodne biblioteke „Radoje Domanović” biti predstavljane aktivnosti kojima simbolično obeležavamo Dane Nikolaja Timčenka za godinu 2020.

Jovan Pejčić
Vladimir Mičić